Kända personer
Nils Månsson Mandelgren, 1813-1899
Nils Månsson Mandelgren föddes på en bondgård i Ingelsträde. Föräldrarna, skomakaren Måns Svensson och Kerstin Jönsdotter, dog tidigt och barndomen var präglad av fattigdom. Tidigt visade han anlag för teckning och målning och som tolvåring tjänade han en slant med att dekorera grannböndernas skåp, väggar och kistor. I Höganäs, där Mandelgren fick en utbildning som porträttmålare, upptäcktes han av greve Jacob Magnus de la Gardie. Han bekostade Mandelgren 5 års studier på Kungliga Konstakademiens skola i Stockholm.
Efter studierna i Stockholm 1838 flyttade han till Köpenhamn och studerade arkeologi och konsthistoria. Där han blev intresserad av medeltida kyrkor och medeltida kyrkkonst. Detta intresse skulle han behålla hela livet och han ägnade större delen av sitt liv att rädda svenska medeltida kyrkor och konstskatter.
Liv och verk
År 1841 lämnade Mandelgren Köpenhamn och begav sig på en tvåårig studieresa genom Tyskland,Italien och Frankrike. Han hade blivit en mycket skicklig tecknare och efter hemkomsten till Sverige 1843 arbetade han huvudsakligen som tecknare och konservator av äldre målningar. År 1845 instiftade han Konstnärsgillet och 1847 grundade han en pensionskassa för artister och författare. Hösten 1844 startade han sin Söndagsritskola för hantverkare och den 6 oktober 1845 öppnades Svenska Slöjdföreningen på Mandelgrens initiativ. År 1862 fulbordades utgivningen Monuments Scandinaves du moyen-âge, som var ett gigantiskt praktverk och hade påbörjats 1855. Samlingen består av skisser och renritade kyrkor, inventarier samt väggmålningar.
I nästan 30 år av sitt liv ägnade Nils Månsson Mandelgren att dokumentera ett samhälle i förändring: seder, bruk, husgeråd, redskap, byggnadssätt och reste kors och tvärs genom hela Sverige för att teckna sin samtid. Nils Månsson Mandelgren donerade 30 000 bilder till Lunds universitet, varav genom anslag kunde 18 000 bilder ramas in i passepartout. Det sägs att det var den fattige bondsonen som upptäckte det svenska folket, och som en vän skrev i ett brev till honom: du är inte född i rätt tid – bara framtiden kan uppskatta ditt geni.
Mandelgrenmonumentet restes 1938 och finns i Ingelsträde vid Mandelgrensvägen 48.
Nils Månsson-Mandelgren i rutig nattrock sittande vid sitt arbetsbord i lägenheten på Svartensgatan 14 på Söder i Stockholm intill Mosebacketorg, där han var bosatt mellan 1864 och 1894. Runt om på väggarna är belamrat med böcker och insamlat material från resorna. Det var här han under vinterhalvåret satt och renritade och renskrev sitt insamlade studiematerial från resorna. Modell i Mandelgrenrummet, gjord efter en pennteckning av Mandelgren från 1881.
Martin ”Jägare” Nilsson, 1872-1941
Redan i skolan var Martin duktig på att teckna, till och med läraren sa: ”Martin du får rita precis som du vill, jag skall aldrig mer instruera dig”.
Mångkunnig var Martin, t.ex. jakthundsdressör, glasmästare, vapensmed, men mest känd som tecknare och Martin tecknade med kol. Man kunde lämna in ett foto, få det ritat och förstorat i kol och ”kortet är så likt och ännu mer levande än fotot”. Marins teckningar är spridda långt utanför Ingelsträde.
Han kallades ofta för ”Martin Jägare”, ty han gjorde vid gevär från många grevar och baroner i Skåne. Många tyckte Martin var ett original, alltid klädd i jägarkläder, med spetsbyxor, hatt och stövlar.
Gatan som Martin bodde på är uppkallad efter honom – Martin Jägares väg.